Z rybníkov vyexpedujú na predvianočný trh 8 ton rýb

08.11.2007 Humenné

Košarovce 8. novembra (TASR) - Zhruba 8 ton (t) rýb ponúknu na predvianočný trh košarovské rybníky. Podstatnú časť budú tvoriť kapry, no na pulty predajní vyexpedujú aj 500 kilogramov (kg) tolstolobika a menšie množstvo ...
\"Ceny rýb budú v porovnaní s minulým rokom vyššie, pretože až o 34 % nám išli hore ceny krmív, \" uviedol dnes pre TASR vedúci košarovských rybníkov Peter Makara. Dodal, že spomínané ryby na vianočný trh, ktoré Košarovčania získali z rybníkov v Lučenci, Nových Zámkov a Čičova, vyexpedujú do Trebišovského, Vranovského okresu, ale aj na Spiš.
V rámci zarybňovania vyexpedovali košarovskí rybári asi 10 t ročného a 3 t dvojročného kapra, 80 000 kusov podustvy, zhruba 100 000 kusov pleskáča vysokého, 700 kg dvojročného lieňa a pod.
Extrémne horúce leto spôsobovalo spomínaným rybárom nemalé problémy, voda v rybníkoch sa prehrievala, mala málo kyslíka a ryby neprijímali potravu tak, ako by mali. \"Horúčavy sa teda podpísali na produkcii, z plánovaných 20 000 máme len 6 000 kusov zubáča, \" doplnil Makara. Posťažoval sa aj na klasických škodcov - kormorány, volavky a vydry, ktoré môžu podľa príslušnej legislatívy \"len plašiť\". Podľa odhadov vyčísľuje Makara ročné škody spôsobené nevítanými návštevníkmi v 14 košarovských rybníkoch s celkovou plochou 16 hektárov na 200 až 300 000 Sk.
 

Vyberte región